5 видів солі, які додадуть смаку та користі вашим стравам

Сіль потрібна для підкреслення природного смаку продуктів. Це одна з головних причин, через яку її використовують кухарі. Сіль здавна широко використовується як натуральний консервант. Зараз на ринку представлена велика кількість різноманітної солі. Як не заплутатися у видах та вибрати для себе оптимальну?

Сіль – це мінерал, що складається з комбінованих елементів натрію (Na) та хлору (Cl). Разом вони утворюють кристалізовану речовину хлорид натрію (NaCl). Велика частина солі виробляється з морської води, що випарувалася, і соляних шахт. Найчастіше сіль, що використовується для приготування їжі, йодована. Йод додають, щоб допомогти людям заповнити дефіцит. Якщо споживання йоду падає нижче рекомендованих значень, то людина може розвинутися зоб. Скільки грам солі в столовій ложці, таблиця мір тут https://ga.org.ua/70-gram-soli-skilki-lozhok/.

Чому сіль потрібна для здоров’я?

Хоч би як лаяли сіль, вона потрібна для оптимального функціонування організму. І натрій, і хлор є важливими елементами, які підтримують клітинний баланс, кровообіг та рівень цукру у крові. Натрій – це одночасно мінерал та електроліт. Звичайні електроліти також включають калій, кальцій та бікарбонат. Без достатньої кількості натрію ваш мозок не міг би посилати необхідні електричні імпульси решти вашого тіла для правильного функціонування.

Чи шкідлива сіль?

А ось вживання дуже великої кількості солі може бути шкідливим для здоров’я. Надмірна кількість солі в раціоні підвищує кров’яний тиск, тому лікарі зазвичай рекомендують людям з гіпертонією знизити споживання натрію або дотримуватись дієти з його низьким вмістом. Підвищений рівень натрію також може спричинити затримку води. І в результаті від любові до солоних продуктів ми набрякаємо! Це вважається захисною реакцією, оскільки організм працює над регулюванням рівня сироваткового натрію в крові та підтримкою балансу. Дієтологи рекомендують максимальне споживання натрію щодня скоротити до 2,3 мг. Експерти у галузі охорони здоров’я радять стежити за споживанням солі, щоб підтримувати здоров’я серця. Якщо ви споживаєте більше морської солі, тому що вважаєте, що в ній менше натрію, ви неправі. Ви наражаєтеся на більш високий ризик розвитку високого кров’яного тиску, що підвищує ризик серцевих захворювань.

5 видів солі, які додадуть смаку та користі вашим стравам

Види солі

Всі види солі мають однакову кількість натрію за вагою, але ця кількість може відрізнятися за обсягом, залежно від розміру кристала. Менші кристали матимуть більше натрію на чайну ложку, ніж великі кристали, але при вимірі в грамах натрію буде стільки ж. Хоча всі види солі містять однакову кількість натрію, вони все ж таки розрізняються за смаком, текстурою та наявністю інших мінералів.

Кухонна сіль

Або рафінована сіль, також відома як йодована сіль, являє собою дрібну гранульовану сіль, що зазвичай використовується в кулінарії. Цей тип солі сильно очищений, щоб видалити будь-які домішки та усунути будь-які сліди мінералів, які часто зустрічаються у спеціальних солях. Оскільки кухонна сіль дрібно подрібнена, додаються речовини, що перешкоджають спостереженню, щоб сіль не злипала. Деякі столові солі також містять цукор та інші добавки. Рафінована сіль містить близько 97-99% хлориду натрію (NaCl). Якщо ви намагаєтеся знизити споживання натрію, важливо забезпечити споживання йоду такими продуктами, як яйця, молочні продукти, риба та морські водорості.

Кошерна сіль

Кошерна сіль – це велика сіль у вигляді пластівців. Її використовують у кулінарії, щоб додати хрумку текстуру стравам та напоям. У порівнянні з очищеною кухонною сіллю чиста кошерна сіль зазвичай не містить таких добавок, як йод. Розмір кристалів кошерної солі ідеально підходить для видалення вологи, у тому числі крові з м’яса, що є кошерним процесом відповідно до єврейських традицій. Звідси й така назва. В одній чайній ложці кошерної солі зазвичай менше натрію, ніж у 1 чайній ложці кухонної солі. Але це тому, що кошерна сіль має більше зерно, таким чином у ложку міститься менше солі.

Морська сіль

Морська сіль виробляється шляхом випаровування морської води, її можна придбати у вигляді дрібних зерен або великих кристалів. Приклади включають чорноморську, кельтську, французьку та гавайську морську сіль. Морська сіль містить залізо, калій та цинк, які можуть мати інший смак при приготуванні їжі, але не приносять додаткової користі здоров’ю при споживанні нормальної кількості. Деяка морська сіль містить залишкові кількості мікропластику, але дослідження показують, що ці кількості занадто малі, щоб викликати проблеми зі здоров’ям.

Копчена сіль

Сіль з приправами, така як сіль з селера, часникова сіль або цибульна сіль, являє собою сіль, змішану з травами та ароматизаторами. Щоб зменшити кількість натрію у вашому раціоні, краще використовувати трави власними силами, а не приправлені сіллю, оскільки вони не містять натрію. Однак деякі марки такої солі продають варіанти зі зниженим вмістом натрію. Копчену сіль коптять разом з деревиною до двох тижнів, що надає солі димного аромату, який варіюється в залежності від типу деревини, що використовується. Типовий вибір – яблуня та дуб. Копчена сіль містить таку кількість натрію, як і кухонна сіль.

Be the first to reply

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *