Чи можна від парабенів у косметиці отримати рак грудей?

Багато хто до цих пір вважає, що в косметиці парабенам немає місця і вони корінь усіх лих. Як часто можна зустріти статті, про те, наскільки жахливі парабени. І блогерів, які старанно вишукують їх у складі. І звичайно ж напис “без парабенів” на креміках, що так само притягує до себе людей, як і напис “без ГМО”. Але про це згодом у наших друзів на сайті https://goncharyk.com.ua.

Що таке взагалі парабени?

Парабени – це консерванти. Похідні бензойної кислоти. При цьому дієвіші, ніж бензойна та саліцилова кислоти.

Чи можна від парабенів у косметиці отримати рак грудей?

Ну і чому ж їх так бояться?

Давайте повернемося в далекий 1998. Тоді було проведено перше шокуюче наукове дослідження про шкоду парабенів. Проводячи дослідження на щурах, професор Робб Рутледж виявив, що парабени посилюють дію жіночих статевих гормонів. Підвищення кількості естрогенів пов’язали із раком молочної залози.

Далі 2004 року наукова група Філіппи Дарбре виявила парабени в пухлинах молочних залоз. І пов’язала їх наявність із причиною онкології.

Тоді й помчало. Шок! Сенсація! Усі почали закликати до заборони використання парабенів. Народ почали залякувати. А вже журналісти розгорнулися на славу.

А ось продовження історії мало хто знає

Дослідження 1998 року не було спростовано. Проте дослідженням було пробірковим. Тобто концентрації були позамежні.

Якщо порівнювати гормональний вплив парабенів та протизаплідних таблеток, дія парабенів у 2000000 разів слабкіша.

Фітоестрогени, що містяться в їжі, сильніші за дією парабенів у 200 разів.

Чи варто говорити про дозування парабенів у косметиці і, що хоч якась найменша дія на гормони ми не отримаємо навіть вимазавши на себе сотню кремиків.

Чи можна від парабенів у косметиці отримати рак грудей?

Із цим розібралися. А як же пухлина?

Справа в тому, що вчені переплутали причини та наслідки. Кількість парабенів в пухлини, як згодом з’ясувалося, становило нанограм на грам. У пухлини також можна знайти глюкозу, але при цьому ніхто не звинувачуватиме глюкозу через рак.

Після того, як вчені розкритикували це дослідження, група Дарбре опублікувала заяву, що ніде у звіті не сказано, що наявність парабенів викликає рак молочної залози.

З того часу жодне дослідження не змогло довести шкоду парабенів. Парабени визнані абсолютно безпечним компонентом у всьому світі. На превеликий жаль, мало хто читає наукові статті. Усі віддають перевагу звичайним журналам. А пресі ой як невигідно мешкати такий скандал.

На сьогоднішній день через цей зім’ятий епізод більшість людей вважають, що парабени – це зло в плоті.

Навіть зараз можна знайти десятки та сотні статей у журналах та інтернеті про їх шкоду.

І найцікавіше, що компанії враховують побажання споживача. І замінюють парабени, заради слогани на етикетці. Замінюють більш слабкі консерванти. Або, наприклад, часто парабени замінюють метилізотіазоліноном.

Метилізотіазолінон – це справді шкідлива погань, яку ніяк не заборонять на законодавчому рівні. Але всі асоціації дерматологів кричать про її шкоду.

Підіб’ємо підсумок

Парабени – абсолютно безпечний компонент у косметиці. Він не дозволяє зіпсуватися нашій косметиці. Не дає нам підчепити якусь заразу від крему. І, загалом, дуже корисний у своїй якості.

Be the first to reply

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *