Валеріана чи пустирник: що вибрати для повного спокою

Життя стає все більш напруженим, а його ритм тільки прискорюється. Нервова система, буває, дає збій, а ціни на ліки з кожним днем зростають. Вибір заспокійливих препаратів – величезний, але не хочеться нашкодити собі. І тут згадуються добре знайомі ще з часів наших бабусь засоби – пучтирник та валеріана. Що ефективніше?

Валеріана

Валеріана – один із найстаріших заспокійливих препаратів, його седативні властивості відомі з давніх-давен. Сьогодні випускається у вигляді настоянок та пігулок. Препарат розширює судини, уповільнює серцевий ритм та знижує тиск.

Валеріана чудово справляється з підвищеною тривожністю, безсонням, знімає нервову напругу та стан перезбудження. Допомагає при болях у животі, оскільки знижує м’язовий тонус. Має жовчогінний ефект, а також застосовується в комплексній терапії мігрені.

Оскільки валеріана має м’яку дію, її можна приймати навіть вагітним жінкам та дітям з 3 років. Для малюків корисне купання у ванночках з додаванням відвару валеріани. А якщо малюк дуже неспокійний, то над його ліжечком можна повісити пучок висушеної трави валеріани.

У рослини майже немає протипоказань, але про ті, що є, читайте за посиланням https://b-i-g.com.ua/yakshho-bagato-vipiti-valerianki-simptomi-peredozuvannya/. Але не можна приймати тим, хто має індивідуальну непереносимість, а також гіпертонікам. Трава має цікаву особливість: на людей з підвищеним артеріальним тиском вона діє з прямо протилежним ефектом – збуджує нервову систему і може стати причиною безсоння.

Валеріана чи пустирник: що вибрати для повного спокою

Пустирник

Пустирник – це не лише ефективне заспокійливе. Він застосовується і при бронхо-легеневих захворюваннях, знеболює, усуває здуття живота, кишкові коліки, застосовується при усуненні абстинентного синдрому, а простіше – похмілля.

Незамінний він і для жінок, які страждають на болючі місячні, а також зміцнює м’язи матки. Допомагає зняти дратівливість та тривожність при ПМС, знімає головний біль.

Але і чоловікам є за що цінувати пустирник: крім благотворної дії на серцево-судинну систему, він може застосовуватися при лікуванні захворювань передміхурової залози.

Але все-таки він більше відомий як заспокійливий засіб і діє на нервову систему набагато сильніше і швидше. Навіть допомагає при лікуванні депресії і має протисудомну дію.

Випускається пустирник у вигляді настойки, таблеток і капсул. Але настоянки не варто приймати дітям та вагітним жінкам, особливо на ранньому терміні, коли велика загроза викидня. Також не рекомендується людям із захворюваннями ШКТ та дванадцятипалої кишки.

Тож якому препарату все ж таки варто віддати перевагу?

Тут якихось суворих рекомендацій немає. Людям з алергією лікарі радять пустирник. Більш ефективний він буде і для хворих на гіпертонію. А також жінкам з ПМС та в період менопаузи. Стражденним захворюваннями ШКТ краще пити валеріанку.

Be the first to reply

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *